Recension PureVPN

PureVPN marknadsför sig som en snabb och stabil VPN-tjänst med över 6500 servrar tillgängliga i 140 länder. En sådan stor mängd antal servrar får en helt klart att höja på ögonbrynen. Frågan som genast ställs är då: levererar dessa servrar hastighetsmässigt? Häng med i vår genomgång för att längre ned få reda på hur PureVPN presterar då vi utför hastighetstest.

PureVPN har varit med i branschen väldigt länge, till och med längre än många av de mest populära VPN-tjänsterna på marknaden idag. När man besöker hemsidorna bland de största VPN-tjänsterna så är det inte ovanligt att de skyltar med att de är den snabbaste leverantören med den bästa säkerheten. När vi recenserar en VPN-tjänst går vi noggrant igenom de olika momenten som vi anser viktigast, för att se om tjänsten erbjuder vad den lovar.

Enhetsstöd

När det kommer till vilka enheter som stöds så blir man inte besviken. Precis som andra stora VPN-leverantörer så finns de mest populära enheterna tillgängliga för uppkoppling, De flesta har även egenutvecklad programvara i form av en app. Med PureVPN är det dessutom möjligt att ansluta sig direkt till routern vilket ofta är en efterfrågad funktion. Asus, Netgear, Dlink, TPlink och Huawei är de routertyper som stöds.

 • Windows 
 • Mac
 • Android
 • Iphone
 • Ipad
 • Linux
 • Chrome / Firefox
 • Playstation / Xbox
 • Kodi / Roku / Raspberry Pi / Firestick
 • Android TV / Boxee box / Chromecast

Oavsett vilken eller vilka enheter du använder så går det att samtidigt koppla upp fem enheter mot VPN-tjänsten. 

Servrar

PureVPN har under åren ökat sitt serverantal markant. Från att vara en VPN-leverantör med ett mindre antal servrar erbjuder de idag över 6500 servrar, dessutom i oerhört många länder. Det finns ett antal länder som är mer populära att ansluta sig till än andra. USA, Storbritannien, Tyskland och Frankrike är några av de länder där det finns flest servrar tillgängliga. PureVPN har även lite mer ovanliga länder som går att ansluta till, vilket kanske inte tilltalar den största användarbasen men det är värt att tillägga. När du använder PureVPN på din enhet går det enkelt att navigera mellan och välja den server du vill ansluta till.

Funktioner

Kill-switch

PureVPN erbjuder en kill-switch funktionalitet för Android, Mac och Windows-enheter. Kill-switch funktionen finns till för att kapa internetuppkopplingen om anslutningen till VPN-tjänsten bryts. Trots att det är väldigt osannolikt att man skulle tappa kontakten med VPN-tjänstens servrar så är det enligt oss ändå en viktig funktion att ha, om man vill kunna säkerställa att man surfar helt anonymt och säkert. VI rekommenderar att alltid ha denna funktion aktiverad.

Fildela (torrenting)

Att använda sig av torrents och ladda hem filer fungerar utan problem via P2P-servrar hos PureVPN. Att kunna fildela via sin VPN-tjänst är en relativt efterfrågad funktion, vi vågar faktiskt påstå att man tappar många användare på att inte kunna erbjuda dedikerade P2P-servrar för just detta ändamål.

Eftersom att PureVPN inte sparar några loggar gällande din internettrafik så ska det kunna ses som helt säkert att ladda hem filer med exempelvis uTorrent som filnedladdningsprogram. De VPN-tjänster på marknaden som inte erbjuder möjligheten att fildela har ofta låga betyg av användarna rent generellt sett.

Andra funktioner

Det finns flertalet andra funktioner som är värda att nämna, split tunneling är en av dom. Denna funktion gör det möjligt att välja specifika hemsidor och webbplatser som inte behöver gå via VPN-tunneln. Det finns även möjlighet att aktivera en Adblocker som tar bort alla jobbiga annonser när du surfar på nätet eller ser på Youtube. 

SmartDNS funktionen gör att du inte behöver söka upp specifika servrar när du t.ex. vill se på det amerikanska utbudet hos Netflix. Du kan helt enkelt välja ditt ändamål istället för din plats. Det är även möjligt att lägga till en dedikerad IP till en mindre kostnad, vilket ofta även det är en efterfrågan funktion.

Hastighet

Vi utförde hastighetstester med våran bredbandslina på 250 Mbps som utan VPN-tjänst visade mätningsresultat på ca 245/250 Mbps. Det vi la märke till i våra tester var att PureVPN inte är lika snabba som andra populära VPN-tjänster när det gäller att ansluta till svenska servrar. Anslutningen är dock tillräckligt stabil och snabb för att kunna streama, surfa och ladda ner filer. Här nedan kan du ta del av utförda hastighetstester:

 • Hastighetstest Sverige – 50 Mbps nerströms, 40 Mbps uppströms
 • Hastighetstest Storbritannien – 90 Mbps nerströms, 50 Mbps uppströms
 • Hastighetstest USA – 70 Mbps nerströms – 8 Mbps uppströms

Som ovanstående test visar levererar PureVPN bra hastigheter i Storbritannien och i USA, tyvärr är det de svenska servrarna som inte riktigt håller måttet om man jämför med andra VPN-tjänster som ExpressVPN eller NordVPN. Trots detta är det som tidigare nämnt fortfarande en acceptabel hastighet på de svenska servrarna.

Säkerhet och loggar

PureVPN använder sig av de mest moderna säkerhetsprotokoll som finns tillgängliga, nämligen AES 256-bit-kryptering. Denna säkerhetsstandard är ogenomtränglig och används av myndigheter runt om i världen. Utöver denna kryptering erbjuder PureVPN flertalet VPN-protokoll som exempelvis OpenVPN. IKEv2-protokollet som även efterfrågas emellanåt finns också tillgängligt. 

PureVPN har i tidigare dagar varit kända för att inte kunna erbjuda en loggningsfri policy. När man läser på om PureVPN är det tydligt att företaget lovar att loggar inte sparas. Många nyligen gjorda läckagetest visar dessutom att PureVPN inte släpper igenom någon trafik när tjänsten har testats.

Det är dock värt att tillägga att tjänsten finns registrerad i USA vilket innebär att PureVPN kan tvingas att överlämna information enligt gällande lagar. PureVPN har tidigare varit i blåsväder för att en enda gång ha lämnat ut information som efterfrågades av FBI. Efter detta har PureVPN bjudit in säkerhetsföretag som gjort oberoende tester på huruvida loggar sparas eller inte, där resultaten som presenterades var i favör för PureVPN.

Säkerhetsläckor

När vi har testat säkerheten på olika sätt och vis gällande denna VPN-tjänst så har vi även gått igenom olika webbverktyg som kan testa säkerhetsnivån. I detta fall handlar det om säkerhetsläckor. Av de 6 olika säkerhetsprogram som vi testade upptäcktes inga säkerhetsläckor, vilket är ett lysande resultat.

Enkelhet

När det gäller programvara och egenutvecklade appar så blir vi positivt överraskade som användare av PureVPN. Gränssnitten i apparna är stilrent och man får direkt känslan av att det är en högpresterande tjänst med fokus på användarvänlighet. Det är enkelt och tydligt hur man byter server, precis som det ska vara! Det fungerar dessutom klockrent att använda specifika lägen beroende på om man vill streama film eller fildela. PureVPN känner av automatiskt vilken server som fungerar bäst för ditt ändåmål och kopplar dig vidare till en server med hög hastighet och låg belastning.

Streamingtjänster

Det finns många fördelar med att använda en VPN-tjänst. Förutom de uppenbara momenten som att surfa säkert och anonymt så finns det fler bra saker som exempelvis möjligheten att utöka sitt serie- och filmutbud rejält. Hur gör man då detta? Jo, man tar del av andra länders utbud i olika streamingtjänster som exempelvis Netflix, HBO Max, Amazon Prime och liknande.

Som kund hos PureVPN fungerar det ypperligt att ansluta till servrar i andra länder för att ta del av ett större utbud hos streamingtjänsterna. Det finns till och med möjlighet att välja streaming som sitt ändamål i PureVPN’s programvara. PureVPN kommer då att koppla dig till det landets server som ger dig de snabbaste hastigheterna för att säkerställa felfritt filmtittande. 

Vid testande av svenska tv-kanaler och streamingtjänster stöter vi inte heller på några problem. Det bör alltså gå bra att ansluta till svenska servrar om man befinner sig utomlands för att kolla på SVT Play eller någon annan svensk tjänst.

Censur

PureVPN har testats i Kina och det har konstaterats att det fungerar. Trots att det är få svenskar som efterfrågar en VPN-tjänst som går att använda i Kina så förekommer det och är ganska intressant. Det är inte många VPN-tjänster som fungerar att använda i Kina på grund av de internetlagar som finns i landet. Många populära hemsidor som Facebook, Google och liknande är blockerade i Kina. Vid test av PureVPN i Kina så fungerar det att avblockera dessa sidor, vilket förstås är positivt för användare som kan ha nytta av denna funktion.

Kundtjänst

Ibland behöver man hjälp och PureVPN gör det enkelt att få sina problem lösta genom att kontakta livechatten. När vi provar på kundtjänsten så tar det mindre än 30 sekunder för en supportagent att dyka upp i chattfunktionen. Det går dessutom att skicka in sin fråga i ett webbformulär om det inte är lika brådskande. 

Precis som många andra VPN-tjänster så finns det hjälpsidor som är specifikt framtagna för vanliga frågeställningar och problem. Det är enkelt att navigera och hitta olika guider som kan berätta hur man går till väga för att exempelvis koppla upp VPN-tjänsten till sin router. Det är väldigt sällsynt att få tala med svensktalande support när det gäller VPN-tjänster. Tyvärr gäller detta även för PureVPN.

Kostnad för tjänsten

PureVPN är en av de mindre kostsamma VPN-tjänsterna. För den som har kikat omkring på olika hemsidor för VPN-tjänster så känner man direkt igen formatet som dessa företag tar betalt på. Det går att välja en av tre planer, det är alltid billigast i VPN-världen att teckna upp sig på ett eller flera år. När man binder upp sig en längre tid så blir månadskostnad väldigt mycket lägre. Prissättningen hos PureVPN ser ut såhär:

 • 1 månad – 9,60€ per månad

Du betalar 9,60€ per månad vilket motsvarar ca 95 – 105 kr beroende på valutakurser.

 • 1 år – 5,16€ per månad

Du betalar 0,99€ för att testa PureVPN i 7 dagar. Om du inte avslutar testperioden innan 7 dagar så kommer det att dras 61,95€ för ett år

 • 2 år – 2,96€ per månad

Du betalar 71€ var 24:e månad.

Anser vi PureVPN vara prisvärda?

Att PureVPN erbjuder konkurrenskraftiga priser råder det inget tvivel om. De flesta VPN-tjänster på marknaden ligger ganska nära varandra prismässigt. Det kan dock göra skillnad att betala 9,60€ per månad istället för 12,90€ om man vill betala för tjänsten månadsvis utan bindningstid. 

När vi tittar på det innehåll som PureVPN erbjuder – funktioner, servrar, möjlighet att se utländskt utbud av streamingtjänster så tycker vi att priset ligger i rätt kurs. Som vanligt är det smartast att teckna upp sig en längre tid för att få det billigaste priset, det är ett litet knep som i princip alla VPN-tjänster kör med.

Fördelar med PureVPN

 • Militärliknande kryptering (256 bitars AES-kryptering)
 • Kill-switch och andra viktiga funktioner
 • Dedikerad IP till låg extra kostnad
 • Över 6500 servrar att välja på
 • Fungerar med många streamingtjänster
 • Hastigheten bra mot USA och Storbritannien

Nackdelar med PureVPN

 • Acceptabel men dålig hastighet mot svenska servrar (jämfört med andra VPN-tjänster)
 • Ifrågasatt loggningspolicy (sparar aldrig loggar enligt oberoende tester men har dock lämnat ut information till FBI en gång vid efterfrågan)
 • Ganska dyrt om man tecknar på 1 år gentemot 2 år

Betyg

 • Säkerhet – 9
 • Hastighet – 8
 • Prisvärdhet – 9.8
 • Kundsupport – 9.8
 • Användarvänlighet – 10
 • Totalscore – 9.2

Sammanfattning

Vad säger man då sammanfattningsvis om en tjänst som presterar väldigt bra men har ett svajigt rykte sen de lämnade ut information till FBI om en användare för ett par år sedan? Tekniskt sett är PureVPN en väldigt bra VPN-tjänst. Det enda vi egentligen har att klaga på är att de svenska servrarna kunde vara lite snabbare. Viktiga funktioner och hastigheter mot andra länder är allt på sin plats. Programvaran är utmärkt programmerad och PureVPN har satsat mycket på att ge sina kunder en användarvänlig upplevelse där det inte ska kännas tjorvigt. 

Finns det bättre VPN-tjänster än PureVPN? Det finns det säkerligen. I vårt testande av VPN-tjänster märker vi att samtliga aktörer som ligger i toppen är väldigt lika varandra när det gäller hastighet, säkerhet och tillgång på bra funktioner. I slutändan handlar det om vad som passar bäst för just dig, användaren av tjänsten. Det finns olika bra VPN-tjänster för olika ändamål, även om alla de aktörer vi recenserar är bra på det mesta!