expressvpn

Recension ExpressVPN

ExpressVPN är en VPN-tjänst som var bland de första att lanseras mot den svenska marknaden. Idag är ExpressVPN ett av de mest igenkända varumärkena. Med servrar i länder över hela världen är ExpressVPN ett mycket populärt val bland kunderna. Som kund hos ExpressVPN kan man räkna med hög hastighet och prestanda. Tjänsten är inte den billigaste på marknaden, den har trots detta strålande kundbetyg vilket är en faktor av en stabil och säker VPN-tjänst som levererar blixtsnabba hastigheter och ett spektakulärt serverutbud. 

Vilka enheter fungerar tjänsten på?

Enhetsstödet hos ExpressVPN är imponerande, nedan finner ni de typer av enheter som kan kopplas upp mot tjänsten: 

 • Windows
 • Mac
 • Android
 • Linux
 • iOS
 • Webbläsare (Chrome, Firefox, Opera)

Samtliga ovanstående enheter har egenutvecklade appar. Vi har testat samtliga och upplever att de är användarvänliga och väldigt snabba. Utöver de vanligaste enheterna som är listade här ovan går det även att koppla upp följande enheter:

 • Spelkonsoler (Playstation, Switch, Xbox)
 • Chromecast
 • Kodi-boxar
 • Smarta TV-apparater (Samsung, Android TV, LG)

Oavsett vilken enhet du använder dig av så kan du räkna med att appen presterar klockrent. Det går dessutom att koppla in VPN på ett flertal olika routermodeller. Asus, Dlink, Linksys, Negear, TP-link och Netduma. Alla dessa routermodeller är möjliga att sammankoppla med VPN-tjänsten.

Servrar

Som kund hos ExpressVPN kan du använda dig av hela 3000 servrar i 94 länder. Med denna mängd servrar ligger ExpressVPN bra till i förhållande till andra leverantörer av VPN. En stor mängd servrar att välja på är viktigt när man vill ha möjlighet att ansluta till olika länder runt om i världen. England och USA är exempel på länder där en stor del av de mest populära streamingtjänsterna ligger till vilket gör att man kan ta del av det utländska utbudet i dessa tjänster. 

Länder och positioner

De 3000 VPN-servrarna som finns tillgängliga är baserade på 160 VPN-positioner i 94 olika länder. Väldigt många av de servrar som tillhandahålls finns tillgängliga i England och USA eftersom detta är länder där den största efterfrågan finns att ansluta till. När du klickar dig vidare till ExpressVPN.com kan du ta reda på exakt vilka länder som finns tillgängliga. 

Virtuella positioner

För att alltid kunna säkerställa en snabb och pålitlig uppkoppling så har flera av de olika länder man ansluter till så kallade virtuella positioner. Detta innebär att man ansluter till en IP-adress som är registrerad i landet som du har valt. Sedan slussas du vidare via en server i ett land som har en bättre uppkoppling, detta för att du alltid ska ha den snabbaste möjliga uppkopplingen.

Funktioner

Kill switch

En kill switch funktion finns till för att bryta din internettrafik om VPN-kopplingen försvinner. Att anslutningen till VPN-tjänsten plötsligt stoppas är något som väldigt sällan förekommer. Kill switch funktionen stoppar all internettrafik om uppkopplingen till ExpressVPN bryts vilket gör att ingen internettrafik letar sig utanför den upprättade VPN-tunneln. På detta sätt kan du känna dig säker på att du inte exponerar din IP-adress och att du fortfarande är anonym trots att VPN-anslutningen kopplas ned.

Torrenting (fildelning)

Som användare till VPN-tjänster på nätet söker vi efter lösningar som gör det möjligt för oss att surfa anonymt och säkert. En annan funktion som ofta efterfrågas av användarna är möjligheten att ladda hem filer via torrent utan att hastigheten stryps. ExpressVPN säger: 

”ExpressVPN sparar inga aktivitets- eller anslutningsloggar som kan användas för att identifiera dig, så det är säkert att använda för att ladda ner med uTorrent eller andra BitTorrent-klienter”

ExpressVPN låter sina användare fildela utan att bandbredden stryps eftersom att de inte har specifika servrar för detta ändamål. Av denna anledning är ExpressVPN något av en favorit bland de användare som laddar ner filer via torrent. En del av de VPN-tjänster som finns på marknaden tillåter inte alls fildelning av något slag vilket kan vara en avgörande faktor när det kommer till valet av VPN-tjänst.

Statisk eller dynamisk IP-adress?

ExpressVPN erbjuder inte dedikerad IP-adress. Som kund hos ExpressVPN tilldelas du den bästa tillgängliga IP-adressen vilket innebär att användarintegriteten ökas. Med servrar över hela världen har varje server tusentals IP-adresser som är knutna till varje server. Det finns en viss efterfrågan ibland hos vissa användare efter dedikerade IP-adresser eftersom delade IP-adresser ibland kan svartlistas från vissa webbplatser. Med en dedikerad IP-adress kan man undvika CAPTCHA-kontroller och det kan i vissa fall bli enklare att betala på nätet.

Kryptering

AES-256 heter krypteringstypen som används av ExpressVPN. Denna standard gör det omöjligt för någon att genomföra en attack på din anslutning. Gällande VPN-protokoll så använder sig tjänsten av OpenVPN vilket är vanligt i branschen bland de högst rankade VPN-tjänsterna. Utöver dessa krypteringar erbjuder ExpressVPN dessutom flertalet andra protokoll som IKEv2/IPSec, PPTP samt L2TP/IPSec. Det är inte alla användare som är insatta eller bryr sig speciellt mycket om specifika protkoll och krypteringar men det är värt att tillägga att ExpressVPN har satsat stort på säkerheten.

Hastighet

ExpressVPN är säkerligen en av de snabbaste VPN-tjänsterna på marknaden. Detta är något som vi upplever efter vårt testande av tjänsten. För dig som är kund kan du mäta din hastighet genom att använda ett hastighetstest framtaget av ExpressVPN. När du exempelvis vill ansluta till USA och kolla på Netflix kan du använda dig av detta hastighetstest. Du får sedan upp en lista där du kan välja mellan de snabbaste amerikanska servrarna. Efter detta ansluter du enkelt till den snabbaste servern och kan börja titta på Netflix utan buffrande eller några störningar.

Vad är det mest irriterande som kan hända då man tittar på en film eller serie? Vi skulle säga att det är när bilden fastnar och behöver buffra. Vi har testat ExpressVPN på de allra flesta enheter och upplever att hastigheten är fenomenal och likaså uppkopplingen. Det går utmärkt att kolla på streamingtjänster. Vi har under vårt testande inte alls upplevt några störningar när man streamar film och serier vilket är ett stort plus.

Nedladdning och uppladdning

ExpressVPN erbjuder väldig snabba hastigheter både nedströms och uppströms. Tester visar att bashastigheten i tjänsten ligger på cirka 250 Mbps både upp och ner. Hur ser det då ut mot andra länder? Här nedan kan du se olika testresultat:

 • Sverige – vid testande uppnådde vi hastighet på över 100 Mbps både uppströms och nedströms.
 • USA – Trots ett lägre resultat jämfört med Sverige är det att klassas som väldigt bra. Över 70 Mbps nedströms och runt 40 Mbps uppströms.
 • Storbritannien – Hastighetstestet mot Storbritannien visar mycket starka resultat på 120 Mbps nedströms och hela 180 Mbps uppströms.

Att ExpressVPN är en välkänd VPN-tjänst råder det inget tvivel om. De snabba servrarna och stora antalet länder som det finns tillgängliga i är säkerligen en av anledningarna till detta.

Säkerhet

ExpressVPN erbjuder en mycket tydlig och lättförstådd integritetspolicy. Kunder hos ExpressVPN kan räkna med att surfa säkert och privat. Tjänsten är ett utmärkt val för användare som vill ha en tjänst som inte sparar några loggar. ExpressVPN finns till på Brittiska Jungfruöarna. Detta innebär att ExpressVPN inte har någon skyldighet att samla in information om deras kunder och användare. 

Inget av följande loggas av VPN-tjänsten: IP-adresser, historik från webbläsare, DNS-förfrågningar, metadata och trafik. Den enda information som samlas in från användarna är data som talar om när appar har aktiverats, vilken mängd data som överförs per dag och val av VPN-server. Information som denna samlas in enbart för att i framtiden kunna förbättra tjänsten för användarna. Det är inte möjligt för ExpressVPN att knyta en viss användare till en viss punkt eller webbaktivitet.

Är tjänsten enkel att använda?

ExpressVPN har egenutvecklade appar till samtliga enheter, vi upplever att dessa är väldigt enkla att använda. Att komma igång med ExpressVPN är något som alla klarar av. Du laddar hem appen i app-store, Google Play eller den app-butik du använder. Nästa steg är att enkelt logga in med dina uppgifter och sedan välja den server du vill ansluta till, svårare än så är det inte! 

Det går även bra att använda VPN som ett tillägg när du använder dig av olika webbläsare. Det bör inte ta mer än en minut att installera tillägget. Precis som de andra enheterna har vi testat hur tjänsten fungerar som ett tillägg i webbläsaren. VI upplever uppkopplingen som stabil och snabb. En annan stor fördel som kund hos ExpressVPN är att apparna finns på svenska. Detta är något man inte kan räkna med hos alla VPN-tjänster.

ExpressVPN och populära streamingtjänster

Många av oss svenska kunder som söker oss till en VPN-tjänst är ute efter att kunna titta på streamingtjänster utanför Sverige. Det har länge varit känt att det Amerikanska Netflix-utbudet anses vara bättre än det svenska, och om inte bättre så är det definitivt större. Som kund hos ExpressVPN går det galant att titta på utbud från andra länder när det gäller streamingtjänster som Netflix, HBO Max, Prime Video och liknande. 

Det finns en hel del VPN-tjänster på marknaden som tyvärr inte funkar med Netflix och andra streamingtjänster. Detta beror på att Netflix blockerar VPN-servrar världen över. ExpressVPN har inte detta problem eftersom de har en stor mängd servrar i USA och ständigt uppdaterar dessa för att göra det möjligt för sina kunder att titta på det amerikanska utbudet.

HBO Max

HBO Max är en annan streamingtjänst som ökar i popularitet världen över. En av anledningarna till detta är att de under 2021 släpper många av deras planerade biofilmer direkt till streamingtjänsten. HBO Max fungerar felfritt att ansluta till som kund hos ExpressVPN. HBO Max som streamingtjänst finns inte tillgänglig i Sverige ännu vilket gör att kunder söker sig till VPN-tjänster som ExpressVPN för att kunna bli kund.

Att titta på svenska kanaler från utlandet

Det kan finnas tillfällen då man vill använda en VPN-tjänst för att titta på svenska kanaler när man befinner sig utomlands. Vi har genomfört tester på detta och kan konstatera att det fungerar helt felfritt. SVT, TV4, TV3 och Kanal 5 är några kanaler som testades där resultatet blev ett störningsfritt tittande som fungerade perfekt.

Kan tjänsten kringgå censur?

När man hör ordet censur på internet så är det många som tänker på landet Kina. Kina är ett land där censur på internet är högst förekommande. Det är ganska få VPN-tjänster som kan kringgå censur på internet när det gäller länder som Kina och Iran. Med det sagt så fungerar ExpressVPN i bland annat Kina med förutsättningen att du laddar ner programmet till din dator innan du kommer in i landet. Efterfrågan på att kringgå kinesisk censur är kanske inte jättehög bland oss svenska kunder men det är värt att tillägga att ExpressVPN har sett till att deras tjänst är en värdig kandidat när det gäller att kringgå censur. 

Kundtjänst och support

När man använder en VPN-tjänst tycker vi det är viktigt att man snabbt och enkelt kan få hjälp. ExpressVPN erbjuder livechatt som är tillgänglig dygnet runt. Vid testande av livechatt-funktionen upplever vi professionell support som hjälper till att svara på frågor. Väntetiden ligger mellan 0-2 minuter vilket är väldigt bra. 

Det finns flera sätt att få hjälp med sina frågor och funderingar. ExpressVPN har skapat en hjälpsida med en hel del hjälpverktyg som man kan använda för att lösa sina problem. Det finns detaljerade guider tillsammans med PDF-filer som man kan ladda ner. Guiderna som finns tillgängliga är väldigt smidiga att använda när man vill veta hur man ska koppla upp sina enheter. När det gäller kundtjänst i sin helhet tycker vi att ExpressVPN är bäst i branschen. I vårt testande inför denna recension har vi noggrant gått igenom frågeställningar och problem som kan dyka upp på vägen. Därefter har vi använt oss av hjälpsidor och livechat för att enkelt kunna få svar på våra frågor.

Vad kostar tjänsten?

När det gäller kostnad så är ExpressVPN lite dyrare än genomsnittet för VPN-tjänster. Vi skulle vilja påstå att priset motiveras av tjänsten i sin helhet som med sina funktioner, sin hastighet och sitt stora serverutbud gör tjänsten till en av de bästa på marknaden. Såhär ser prissättningen ut:

 • 1 månad – 12,95$ per månad

Du betalar 12,95$ per månad vilket motsvarar mellan 105–112 kr beroende på valutakursen.

 • 6 månader – 9,99$ per månad

Du betalar 59,95$ var 6:e månad

 • 15 månader – 6,67$ per månad (Specialerbjudande)

Du betalar 99,95$ för de första 15 månaderna

Som ovanstående visar får man ett lägre pris då man väljer en bindningstid på 6 eller 15 månader. Som tidigare nämnt så ligger ExpressVPN lite högre i pris jämfört med många andra VPN-tjänster. Trots detta ligger ExpressVPN bland de högsta i kundbetyg eftersom att tjänsten helt enkelt är en av de bästa på marknaden.

Är ExpressVPN en prisvärd tjänst?

ExpressVPN är en av de leverantörer som har de allra snabbaste VPN-servrarna. Som användare av denna tjänst behöver du inte oroa dig för strypning av bandbredd eller avsaknad av viktiga funktioner. Det ingår stöd för fildelning och utländska streamingtjänster fungerar klockrent. Den utmärkta tjänsten som ExpressVPN tillhandahåller ger värde för den lite högre kostnaden. 

Nu har du läst en hel del fördelar om ExpressVPN och förstått att det är en väldigt omtyckt tjänst bland kunderna. Om du fortfarande tvekar på att prova på ExpressVPN så kan du känna dig trygg med en pengarna tillbaka-garanti. Som ny kund hos ExpressVPN kan du få pengarna tillbaka om du inte är nöjd med tjänsten under de 30 första dagarna av din prenumeration. Med andra ord är ExpressVPN så säkra på att du kommer älska tjänsten att du får tillbaka dina pengar om du inte är nöjd!

Fördelar med ExpressVPN

 • Supersnabba servrar (bland de högsta hastigheterna vi har uppmätt)
 • Över 3000 VPN-servrar på 160 VPN-positioner
 • Pålitligt, enkelt och högsta möjliga säkerhet
 • Skräddarsydda appar för varje enhet
 • Fildelning utan strypt hastighet och utan loggar
 • Väldigt enkel tjänst att använda
 • Livechatt dygnet runt

Nackdelar med ExpressVPN

 • Dyrare i pris än många andra VPN-tjänster
 • Ingen dedikerad IP-adress (även kallat bindande IP eller reserverad IP)

Betyg

 • Säkerhet – 10
 • Hastighet – 10
 • Prisvärdhet – 9
 • Kundsupport – 10
 • Användarvänlighet – 10
 • Totalt – 9.8

Sammanfattning

För den som vill ha en utmärkt VPN-tjänst kan vi starkt rekommendera ExpressVPN. Det finns egentligen ingenting vi saknar när det gäller funktioner och säkerhet. Det stora serverutbudet är fenomenalt tillsammans med den blixtsnabba hastigheten. ExpressVPN stödjer alla tänkbara enheter. Det går utmärkt att se på utländska utbud av streamingtjänster och fildelning fungerar felfritt utan någon märkbar strypning på bandbredden.

ExpressVPN är dyrare än andra VPN-tjänster på marknaden vilket är något som automatiskt får vissa användare att leta vidare efter en billigare VPN-tjänst. I slutändan är det helt enkelt så att med ExpressVPN får man det man betalar för. Tjänsten håller allt vad den lovar och mer därtill. Det går att hitta billigare VPN-tjänster där ute men sannolikheten är att den då saknar någon funktion eller kanske inte riktigt håller måttet på hastigheten. Precis som med andra tjänster vi använder oss av på nätet så är det olika för olika personer vad som funkar bäst. Med hjälp av vår genomgång kan du jämföra mellan de olika VPN-tjänsterna som finns på marknaden för att hitta den som passar dig bäst gällande funktioner, prissättning och tillgänglighet.