person som håller i ett kreditkort

Gratis VPN

Så, vilken är den bästa gratis VPN tjänsten? Det finns gott om alternativ för att använda en gratis VPN och vi har testat en handfull olika tjänster. Det tål att nämnas att gratis VPN inte alltid är det bästa valet utifrån ett säkerhets- och hastighetsperspektiv, och du kan oftast hitta säkrare och snabbare VPN tjänster för runt 30kr per månad. De flesta gratis VPN tjänster har en gräns på hur mycket data du kan använda per månad, vilket till exempel inte passar om du ska titta på SVT Play utomlands eller titta på amerikanska Netflix. Hur som helst hoppas vi att den här listan kan hjälpa dig att hitta ett bra gratis alternativ!

  • Hotspot Shield Free erbjuder en av de bästa gratis VPN tjänsterna just nu och de har även en relativt hög gräns för hur mycket data du kan använda. Med deras gratistjänst kan du använda uppemot 500mb per dag, dock med en högsta hastighet på 2 Mbps. De tillåter enbart användning för en enhet per användare. Deras gratisversion är låst till att bara kunna användas genom deras servrar i USA. Så om du till exempel vill komma åt innehåll som är låst till något annat land så kan du inte göra det med den här tjänsten. 
  • Windscribe har en generös gratis VPN-plan. De erbjuder hög hastighet och har en dataanvändning på hela 10gb per månad. Dessutom så kan man i deras gratisversion använda sig av upp till 10st olika servrar i olika länder. Till skillnad från Hotspot Shield Free så begränsas inte din hastighet lika mycket. Av de tjänster vi testat är Windscribe vår favorit.
  • TunnelBear är ett av de mest populära alternativen för gratis VPN även då de har en låg gräns för hur mycket data du kan använda. Här kan du använda dig av 500mb per månad, vilket inte är särskilt mycket. Dock fungerar det om du inte streamar material, utan till exempel läser artiklar. Använder du inte mycket data är TunnelBear ett tryggt och säkert kort.
 

Till vem passar ett gratis VPN?

Ett gratis VPN passar dig som inte använder särskilt mycket data. Om du till exempel ska streama mycket via HBO, Netflix eller någon liknande streaming-tjänst så är inte ett gratis VPN för dig. Om du eftersträvar hög hastighet och om du vill använda mycket data rekommenderar vi någon av de tjänster som vi listat här. Behöver du komma åt textbaserade artiklar med få bilder och utan streamat innehåll så kan ett gratis VPN fungera utmärkt, och då kan du använda någon av de tjänster vi listat på den här sidan. 

Hur fungerar ett gratis VPN?

Ett gratis VPN fungerar i grund och botten som en vanlig VPN tjänst som man betalar för, med några väsentliga skillnader. Kort sagt är ett VPN, eller ett Virtuellt Privat Nätverk, en tjänst för privatpersoner eller företag för att skydda sin identitet och data på internet. En VPN tjänst gör din internetuppkoppling mer säker genom att kryptera och omfördela datan mellan en stor mängd datorer i ett virtuellt nätverk. Mer information om vad ett VPN har vi listat här. Generellt har ett gratis VPN många begränsningar, främst när det kommer till hastighet och dataanvändning. Tyvärr kommer du ofta inte ens i närheten av de hastigheter du får när du använder dig av en betald tjänst.

Summering

Så, finns det verkligen något som ett gratis VPN som verkligen fungerar? Vårt svar är att det beror på. Är du en användare som använder mycket data, till exempel för att streama, är det tyvärr svårt att hitta ett bra alternativ. Då rekommenderar vi någon av våra VPN tjänster som vi listat. Använder du inte särskilt mycket data så finns det gott om alternativ där ute, och då fungerar de alternativ vi listat på denna sida utmärkt. Den mest generösa tjänsten vi hittills hittat är Windscribe. Så om du till exempel vill titta på två eller tre filmer på en strömningstjänst under en månad så är det ett bra alternativ.

Lycka till! Har du några frågor och funderingar, tveka inte på att kontakta oss.