Recension NordVPN

NordVPN har snart funnits på marknaden i 10 år. Året var 2012 då fyra barndomsvänner startade företaget som skulle komma att bli en av kundfavoriterna på marknaden gällande VPN-tjänster. NordVPN grundades för att tillgodose ett växande behov av att kunna vara säker och anonym på internet. Det finns enligt oss ingen tvekan om att NordVPN är en av de bästa VPN-tjänsterna på marknaden. NordVPN är dessutom en av de få tjänster som gör det möjligt att se på andra länders utbud i olika streamingtjänster.Vilka enheter fungerar tjänsten på?

Som marknadsledare är det inte förvånande att en VPN-tjänst som NordVPN stödjer alla olika enheter man kan tänka sig. Följande enheter går att koppla upp mot tjänsten:

 • Android
 • Mac
 • Windows
 • Linux
 • iOS
 • Chrome, Opera, Firefox

NordVPN har fina kundbetyg när det gäller apparna. Vi har i vår testning använt NordVPN till Windows, Android, iOS och i webbläsaren. NordVPN fungerar oerhört smidigt och enkelt på samtliga testade enheter, vi får en känsla att fokus har lagts på användarvänlighet. Hur är det då med Chromecast och liknande enheter? Jo, även där fungerar det bra att använda sig av NordVPN. Följande enheter stöds också:

 • Kodi-boxar
 • Playstation, Switch, Xbox
 • Smart-TV i olika märken
 • Chromecast

Det går dessutom bra att koppla in VPN-tjänsten direkt i routern vilket är ett alternativ som blir mer och mer vanligt. Det är faktiskt enklare än man tror. På hemsidan hos NordVPN går det enkelt att ta del av instruktioner hur man ansluter varje enhet.

Servrar

Som kund hos NordVPN går det att välja och vraka på över 5000 servrar som finns i 59 olika länder. Jämfört mot den övriga marknaden så står de sig bra till när det kommer till att ha mycket att välja på, även om antalet länder att välja på sällan är den avgörande faktorn när man skaffar en VPN-tjänst. Det serverutbud som finns är otroligt bra i de mest populära länderna som exempelvis USA. Med många olika servrar att välja på kan kunden alltid lita på att hastigheten kommer vara bra, vilket faktiskt är för många en avgörande faktor.

NordVPN tillhandahåller specifika servrar som fungerar bättre för vad du avser göra när du ansluter till servern. Ett exempel är om du vill titta på Netflix-utbudet i USA, då finns det specifika servrar för detta som fungerar klockrent. För att kunna utnyttja sin streamingtjänst till fullo är det förstås viktigt att hastigheten är bra och stabil för att inte tappa bildkvalité.

NordVPN - Servrar

Funktioner

NordVPN har många funktioner som finns till för att öka säkerheten på olika sätt. Vi kommer här nedan gå igenom några av de funktioner vi tycker är viktiga och vad de innebär för användaren.

CyberSec

En CyberSec-funktion känner av phishing-länkar och virus när man surfar runt på nätet. Dessutom blockerar den annonser när man surfar vilket kan vara ett väldigt behagligt verktyg när man besöker hemsidor som är fyllda med annonser. CyberSec-funktionen är inte den viktigaste funktionen eftersom det finns andra gratis-lösningar för detta men det kan ses som en bra bonusfunktion som enkelt går att sätta igång i menyerna för inställningar.

Killswitch

När man använder en VPN-tjänst så är det viktigt att det finns en kill-switch funktion för att kunna säkerställa att man är helt anonym. Kill-switchen fungerar på det viset att den blockerar all internettrafik om anslutningen bryts. Skulle VPN-tjänsten sluta fungera (vilket är extremt sällsynt) så stängs internetanslutningen ned för att säkerställa att ingen trafik läcker ut och gör dig spårbar.

Kryptering

NordVPN använder sig av samma krypteringstyp som myndigheter. Det brukar kallas en av de absolut starkaste krypteringarna som använder sig av AES med 256-bit nycklar. AES-krypteringen tillsammans med andra VPN-protokoll som OpenVPN och IKEv2/IPSec gör att säkerheten är i det allra högsta lagret. Det går troligen inte att önska sig en bättre kryptering än denna, vilket är precis vad vi räknar med från en marknadsledande VPN-tjänst.

Torrenting (fildelning)

NordVPN erbjuder dedikerade P2P-servrar som är till för att kunna fildela och samtidigt upprätthålla en bra hastighet för ner- och uppladdning. NordVPN ansluter dessutom automatiskt till en P2P-server om det märker av att du börjar använda torrents för nerladdning. SOCKS5-proxy är en annan funktion som konfiguerar sig med torrentklienten för att öka hastigheten på fildelningen.

Detta är en funktion som finns tillgänglig via NordVPN. När det kommer till att använda sig av torrents så ser vi inga nackdelar med NordVPN, snarare tvärtom. Stödet för P2P är mer än tillräckligt och andra funktioner gör att det fungerar så bra så att man knappt tänker på att man har en VPN-tjänst igång. Hastigheterna är dessutom ruskigt bra vid nedladdning av filer.

Dedikerad IP och split tunneling

Som kund hos NordVPN går det att använda split tunneling. Funktionen gör det möjligt att välja vilka appar som man vill ska använda sig av VPN-tjänsten. Man kan alltså välja olika sorters appar som inte ska gå genom VPN-tjänsten utan som ligger på det vanliga nätverket.

NordVPN tillhandahåller till skillnad från vissa andra populära VPN-tjänster möjligheten att använda en dedikerad IP-funktion. Detta gör så att den IP-adress som används bara används av ditt konto. Det är dock inte gratis att använda sig av denna funktion. Utöver den vanliga kostnaden för VPN-tjänsten så kostar det 70$ per år för att få en egen dedikerad IP-adress.

Hastighet

Vilka hastigheter man kan uppnå när man är ansluten till VPN-tjänster kan vara en av den mest avgörande faktorn när man väljer leverantör. I vårt testande av olika VPN-tjänster har vi dock märkt att de mest populära leverantörerna på marknaden alla håller måttet när det gäller problemfri användning av tjänsten. Det är sällsynt att hastigheterna är så låga att det känns som ett problem gällande streaming, torrenting och vanlig surfning.

Med det sagt kan det förstås vara intressant att veta vilka hastigheter vi kom upp i när vi testade tjänsten. Det första man bör ta reda på är sin hastighet utan att vara ansluten till en VPN-tjänst. I detta test var vi anslutna till en fiberanslutning som uppmätte 98Mbps uppströms och 97 Mbps nerströms. Genom att ansluta till NordVPN quick-connect testade vi en ny mätning som sänkte hastigheten till ca 93Mbps både uppströms och nerströms. Ingen större skillnad med andra ord.

Att anslutna mot servrar i USA är ganska vanligt för oss svenska kunder då vi vill ta del av de amerikanska utbuden på olika streamingtjänster. I vårt testande av hastighet mot servrar som ligger placerade i USA såg vi hastigheter som låg på ca 65Mbps nerströms och ca 40Mbps uppströms. Storbritannien gav liknande resultat som att ansluta till en svensk server, vilket var mycket fina resultat.

Säkerhet och noll-loggningspolicy

Som användare av NordVPN behöver du aldrig oroa dig om att det sparas loggar på vad du gör. NordVPN har någonting som kallas en noll-loggningspolicy. Detta innebär precis som det låter att det NordVPN aldrig sparar loggar vilket är en möjlighet eftersom de är registrerade i Panama. Panama har dessutom inga datalagringslagar som påtvingas på företag vilket innebär att man här kan undankomma krav på att spara loggar även en kortare tid.

Det är inte alla VPN-tjänster som kan kalla sig helt loggfria, vi är glada att rekommendera NordVPN som en helt loggningsfri VPN-tjänst. Det går att läsa mer om detta hos NordVPN genom att klicka sig in på deras integritetspolicy.

Nord vpn - inga loggar

Är tjänsten enkel att använda

NordVPN är mycket användarvänligt. Man behöver inte vara teknisk kunnig för att kunna använda sig av denna tjänst och nyttja deras funktioner. En av den vanligaste funktionen att använda sig av är just att välja servrar. NordVPN har gjort det väldigt enkelt att byta server, man klickar helt enkelt på en världskarta där man bestämmer vilket land man vill ansluta till.

När man har gått vidare och valt det land man vill ansluta till (vilket ofta är Sverige eller USA) så kommer NordVPN automatiskt att välja den minst upptagna servern i landet för att säkerställa att du får den snabbaste möjliga hastigheten. I överlag är NordVPN en tjänst som är lättnavigerad. Menyerna är tydliga och det är enkelt att hitta olika funktioner, som exempel kill-switch. Det är dessutom väldigt enkelt att klicka sig vidare till kundtjänsten direkt i appen.

Kundtjänst och support

Det enklaste sättet att snabbt hjälp när man stöter på problem är att kontakta livechatten hos NordVPN. Vi testade chattfunktionen ett par gånger och blev uppkopplade till en supportagent inom en minut. Vi upplevde att vi blev bemötta väldigt professionellt och fick svar på de frågor vi ställde. Det bör tilläggas att det i dagsläget inte finns någon svensktalande support, vilket vi ser som det enda negativa gällande kundtjänsten.

NordVPN - Kundtjänst

Vad kostar tjänsten?

Precis som många andra VPN-tjänster så bestäms priset av hur länge du kan tänka dig att teckna ett avtal. Priset för tjänsten blir mycket lägre om man väljer att binda upp sig på ett eller två år. Det händer även att priserna ändras till och från. NordVPN är billigare än många andra VPN-tjänster trots att de många sätt och vis är bättre. Prissättningen ser ut som följande:

 • 1 månad – 9,56€ per månad

Du betalar 9.56€ per månad vilket motsvarar mellan 93-98 kr beroende på valutakursen.

 • 1 år – 3,93€ per månad

Du betalar 47.20€ var 12:e månad

 • 2 år – 2,97€ per månad (tillfällig kampanj)

Du betalar 71.20€ för de första två åren.

NordVPN är med sina priser på VPN-tjänsten en av de allra mest populära VPN-tjänsterna. Innehållet i tjänsten i kombination med priset som ligger lägre än många andra tjänster gör detta till en tjänst som kunderna verkligen gillar, detta är även någonting som märks på det höga betyg NordVPN får i alla tester.

NordVPN - Pris

Populära streamingtjänster – klarar den av det?

Anledningarna till att vi svenska kunder söker oss till en VPN-tjänst är många. Vissa vill endast vara anonym på nätet, vissa vill kunna ladda ner film via torrents och vissa vill ta del av större utbud på sina streamingtjänster. När det gäller populära streamingtjänster så fungerar det klockrent att använda NordVPN för att komma åt utländska utbud.

Det amerikanska Netflix utbudet är större än det svenska vilket är anledningen till att många svenskar vill använda sig av en VPN-tjänst. När huvudsakliga användandet av VPN-tjänsten är för att kolla på utländskt utbud gällande streamingtjänster så väljer det att välja rätt leverantör. Det är inte alla VPN-tjänster som kan erbjuda denna funktion. Som kund hos NordVPN kan du räkna med att alla de mest populära streamingtjänsterna fungerar när du ansluter till utländska servrar.

HBO Max

HBO Max har blivit lite av en snackis den senaste tiden i Sverige. Tjänsten finns nämligen inte i Sverige än men är tänkt att lanseras mot slutet av året. I Sverige har vi HBO Nordic som då kommer att göras om till HBO Max när tiden är inne. Som kund hos NordVPN kan du titta på HBO Max utan problem, vilket är ett stort plus.

Fördelar med NordVPN

 • Över 5000 servrar i mer än 60 länder
 • P2P-delning
 • Militärliknande kryptering
 • Livechatt dygnet runt
 • Erbjuder noll-loggningspolicy
 • Kompatibel med alla tänkbara enheter som är efterfrågade
 • Kill-switch funktion
 • Dubbel datakryptering
 • CyberSec (blockerar farliga hemsidor och reklam)
 • 30 dagars pengarna tillbaka-garanti

Nackdelar med NordVPN

 • Ingen svensktalande kundtjänst
 • Tar ibland lite längre att ansluta till servrar (jämfört med andra populära VPN-tjänster)

Betyg

 • Säkerhet – 10
 • Hastighet – 10
 • Prisvärdhet – 9.5
 • Kundsupport – 10
 • Användarvänlighet – 10
 • Totalscore – 9.9

Sammanfattning

Det finns ingen tvekan om att NordVPN är en av de bästa VPN-tjänsterna på marknaden. När det kommer till hastighet, funktioner och säkerhet så ligger allt på topp. Det är dessutom ett stort plus att NordVPN är registrerade i Panama vilket gör noll-loggningspolicyn möjlig. Oavsett om du som kund är ute efter att använda torrenting, se streamingtjänster eller helt enkel vill vara anonym och säker på nätet så är NordVPN ett utmärkt val.

NordVPN erbjuder en kombination av viktiga funktioner och snabba servrar till ett bra pris. I vårt testande av denna VPN-tjänst så kan vi konstatera att NordVPN håller allt va de lovar. Det finns säkerligen billigare VPN-tjänster på marknaden men vi tror det är svårslaget att komma i närheten av den hastighet och de innehåll i tjänsten som NordVPN kan erbjuda. Att tjänsten är användarvänlig oavsett vilken enhet man använder sig av skadar inte heller.