Recension CyberGhost

CyberGhost är en av de ledande VPN-tjänsterna på marknaden. I år fyller CyberGhost 10 år, vilket innebär att de har en långvarig erfarenhet när det gäller att vara säker och anonym på nätet. Över 36 miljoner användare surfar idag anonymt och säkert via CyberGhost vilket är en faktor av den galanta tjänst som tillhandahålls där hastigheter och en i överlag innehållsrik tjänst erbjuds. I denna recension går vi noggrant igenom och testar denna VPN-tjänst för att se om den håller vad den lovar. CyberGhost har nämligen knipit flertalet förstaplatser i tester som har utförts genom åren vilket har fått oss att se fram emot vårt testande av CyberGhost’s VPN-tjänst.

Fungerar CyberGhost på min enhet?

CyberGhost är kända för att vara tillgängliga på mer eller mindre alla enheter man kan tänkas vilja använda sig av en VPN-tjänst. CyberGhost fungerar och tillhandahåller appar till bland annat:

 • Windows / Mac
 • iOS / Android
 • Chrome / Firefox
 • Android TV / Fire Stick
 • Linux
 • Smart TV / Apple TV
 • Samsung TV / Roku
 • Proxy / Routrar
 • Spelkonsoler (Xbox, Playstation, Wii)

Vi har testat flertalet av de appar som finns till olika enheter och kopplat upp oss till CyberGhost. Det märks att vi har och göra med egenutvecklad programvara, gränssnittet är snyggt och appen i sin helhet är snabb och smidig.

 Det är inte alls svårt att använda CyberGhost, det är snarare så att vi tror vem som helst klarar av det. Det är även värt att tillägga att det fungerar väldigt bra att använda denna VPN-tjänst direkt i routern. De vanligaste routermodellerna stöds, för att få instruktioner på hur man går tillväga när man ska koppla in VPN-tjänsten till routern är det en god idé att läsa instruktioner på CyberGhost-hemsidan.

Servrar

CyberGhost är troligen den VPN-tjänst som erbjuder flest servrar världen runt. I dagsläget har CyberGhost över 6300 servrar i 90 länder, på över 112 platser. 96 stycken av dessa servrar finns faktiskt till i en serverhall i Stockholm. 

CyberGhost har över 850 servrar i USA på över 11 olika platser. Servrarna utgör P2P-nätverk likt servrarna i Sverige. Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Kanada har också många servrar att erbjuda vilket möjliggör en snabb hastighet, vilket vi pratar mer om längre ned. CyberGhost gör det möjligt för användare att koppla upp mot servrar placerade över hela världen, oavsett vilken enhet du använder. Nätverket av servrar växer ständigt vilket visar varför CyberGhost har flest antal servrar världen över.

Funktioner

Torrenting

Vid testande av olika funktioner som erbjuds hos CyberGhost tycker vi en självklar del att gå igenom är hur det fungerar att ladda ner filer via torrent. Trots alla de olika streamingtjänster som finns idag så är det faktiskt vanligt med fildelning och torrenting. CyberGhost har dedikerade servrar som är optimerade för P2P. 

Det finns möjlighet att välja servrar från lista där över 70 olika länder finns tillgängliga, det går dessutom att se detaljerad information om dessa servrar som exempelvis belastning och antalet användare. På det stora hela fungerar det mycket bra att ladda hem filer via torrent. Hastigheterna går inte att klaga på vilket är en faktor av de dedikerade P2P servrarna.

Kill-Switch

En VPN-tjänst utan kill-switch har svårt att kunna kalla sig säker för sina användare. CyberGhost har funktionen kill-switch vilket säkerställer att all internettrafik blockeras om din anslutning till VPN-tjänsten försvinner eller blir instabil. CyberGhost kill-switch funktionen är automatiskt aktiverad  vilket innebär att all internet-aktivitet sker säkert och helt anonymt.

Split tunneling

Split tunneling är en riktigt bra funktion som gör att du kan välja vilka appar och webbplatser du inte vill ska anslutas till via VPN-tjänsten. Detta är praktiskt när du exempelvis loggar in på en hemsida dagligen där du inte känner något behov av att vara anonym, exempelvis din internetbank. Testande av funktionen från vår sida visar att tjänsten fungerar felfritt.

Annonsblockering

CyberGhost har olika funktioner som blockerar annonser och känner av skadliga webbplatser. Dessa funktioner fungerar bra och blockerar reklam lika bra som exempelvis Adblock. För att använda dessa funktioner måste man aktivera de manuellt, vilket vi tycker borde ha varit automatiskt påslaget från att man börjar använda tjänsten.

Hastighet

I vårt testande av CyberGhost är hastigheten en av de mer intressanta delarna. Vi tycker som många andra att det självklart är viktigt att hastigheten inte påverkas nämnvärt när man använder en VPN-tjänst. När vi testar hastigheten mot de servrar som ligger i Stockholm så ser vi hastigheter som kommer upp i 140 Mbps nerströms. De brittiska servrarna ger nedladdningshastighet på 99 Mbps och de amerikanska ligger runt 80 Mbps. Testet utfördes på en internetuppkoppling av 250 Mbps som utan VPN gav ett stadigt resultat på 230 Mbps.

Det vi märkte i våra tester är att när CyberGhost ansluts mot optimerade servrar och lokala så är hastigheterna väldigt bra. Hastigheten påverkas faktiskt nämnbart när man ansluter till servrar som ligger på längre avstånd. För dig som inte söker några specifika länder på längre avstånd är detta troligen inte något stort problem, men det är värt att nämna.

Säkerhet och loggning

När det kommer till datasäkerhet så använder CyberGhost precis som många andra VPN-tjänster kryptering av typen 256-bit AES-kryptering. Denna sortens kryptering används av myndigheter och anses vara en av de absolut bästa krypteringarna för att hålla data skyddad. Som användare hos CyberGhost finns det möjlighet att välja bland flera olika VPN-protokoll, om detta är något som intresserar dig.

CyberGhost är en av de få VPN-tjänsterna som kan erbjuda en loggningsfri policy. CyberGhost är registrerade i Rumänien vilket innebär att de inte ingår i 14 Eyes-alliansen. Myndigheterna i Rumänien ställer inte heller krav på företag att data skall sparas. För dig som använder tjänsten kan du helt enkelt lita på att inga loggar sparas om vad du gör på internet.

NoSpy

CyberGhost erbjuder en extra tjänst för en kostnad på 4,99€ i månaden. Tjänsten kallas NoSpy och detta innebär då att du kan surfa på servrar som är placerade i ett datacenter som endast CyberGhost har tillgång till. Det finns inga tredjepartsleverantörer som hanterar datacentret på något vis vilket säkerställer att säkerhetsnivån är ännu högre.

Användarvänlighet

CyberGhost har lagt ner mycket tid på att skapa intuitiva appar som är enkla att använda. Installationsprocessen oavsett vilken enhet du använder är simpel. När vi testar olika enheter får vi en känsla av att fokus har lagts på funktionalitet och design. Att välja servrar runt om i världen bör vara något som alla klarar av, och det vill vi påstå att även den okunnige klarar vid använde av CyberGhost’s programvara. Det går att beskriva CyberGhosts programvara som perfekt för nybörjare i VPN-världen men även väldigt bra för mer erfarna användare. Det finns mycket inställningar, det är en anpassningsbar tjänst där den som är mer specifik i sitt användande kan ändra VPN-protokoll och konfigurera tjänsten mer noggrant. 

Populära streamingtjänster

Vill du som många andra svenskar titta på Netflix och andra streamingtjänsters utländska utbud? Vi är glada att meddela att CyberGhost har sett till att det fungerar felfritt att kolla på exempelvis det amerikanska utbudet hos Netflix genom att koppla upp sig till deras VPN-tjänst. Amazon, HBO Max, NBC, Disney+, Fox är exempel på andra streamingtjänster som fungerar när man använder CyberGhost.

Svenska streamingtjänster från utlandet

När man är ute och reser eller spenderar mycket tid utomlands kan man vilja komma åt svenska kanaler och streamingtjänster. SVT Play och andra liknande tjänster fungerar bra att titta på när man ansluter till svenska servrar från utlandet. Testande har visat att det inte finns några restriktioner för att titta på svenskt innehåll när man befinner sig utomlands.

Censur

När man pratar om censur i VPN-världen så handlar det oftast om huruvida det går att surfa när man är på plats i ett land där det finns mycket restriktiva internetlagar. Den stora frågan är: Går det att använda CyberGhost i Kina? Svaret är nej. CyberGhost är inte den VPN-tjänst du vill använda om du spenderar tid i länder där det förekommer begränsad surfning på grund av censur och internetlagar.

ExpressVPN och NordVPN är exempel på bättre alternativ när man vill kunna surfa anonymt och säkert i ett land som Kina. Många av de blockerade webbplatser som Google, Gmail och Facebook fungerar felfritt när man använder någon av ovan nämnda VPN-tjänster i Kina.

Support

När man betalar för en tjänst behöver man ibland få hjälp och vägledning. CyberGhost erbjuder hjälp i form av support genom att maila, kontakta livechatt eller läsa på i deras FAQ-sektion. Vi rekommenderar att kontakta livechatten oavsett vad problemet gäller. När vi kontaktar kundtjänsten upplever vi att supporten svarar snabbt och ger bra svar på våra frågor. Vi skickade även in ett mail med en fråga där det återkom ett svar på 12 timmar, vilket är godkänt. FAQ-sektionen innehåller mycket nyttig information. Det finns mycket guider för den som behöver vetskap om hur man ansluter till exempel det amerikanska utbudet av Netflix.

Pris

CyberGhost är inte billigaste VPN-tjänsten på marknaden, i alla fall inte när man tecknar upp sig på att betala en månad i taget. Precis som de andra VPN-tjänsterna som ligger i toppen så presenteras priserna med en månadskostnad, denna månadskostnad påverkas av hur länge du binder upp dig för tjänsten. Ju längre tid du binder upp dig på desto billigare blir den totala kostnaden. Såhär ser prissättningen ut hos CyberGhost: 

 • 1 månad – 11,99€ per månad

Du betalar 11,99€ per månad vilket motsvara mellan 115-125 kr beroende på valutakursen

 • 1 år – 3,75€ per månad

Du betalar 45€ var 12:e månad 

 • 2 år – 3,19€ per månad

Du betalar 76,56€ var 24:e månad

Är CyberGhost prisvärda?

CyberGhost erbjuder ofta specialerbjudanden där man kan betala så lite som 2€ i månaden om man tecknar upp sig på 3 år. Man får dessutom 3 månader extra när man väljer detta erbjudande. Som vi tidigare nämnde så är CyberGhost ganska dyra om man tecknar upp sig månadsvis. En av de få nackdelar som finns med CyberGhost är att de inte erbjuder någon testperiod. Det finns dock möjlighet att få pengarna tillbaka inom 45 dagar från att du köper tjänsten vilket gör att man faktiskt kan prova på tjänsten utan att det kostar någonting, om man inte är nöjd.

Om man tittar på allt innehåll som CyberGhost erbjuder sina användare tycker vi det är en mycket prisvärd tjänst, speciellt om man vill teckna upp sig på en längre period. Under 40 kronor i månaden för att surfa anonymt och säkert anser vi som en rimlig summa, dessutom får man tillgång till ett större utbud hos de streamingtjänster man använder sig av.

Fördelar med CyberGhost

 • Snabba hastigheter, speciellt på de optimerade servrarna
 • Bra pris när man tecknar abonnemang på längre löptid
 • Hemsidor och appar på svenska trots ett utländskt bolag
 • Många avblockerade streamingtjänster
 • Erbjuder det största serverutbudet på marknaden
 • Många servrar i Sverige garanterar höga hastigheter för svenska kunder

Nackdelar med CyberGhost

 • Ingen prova-på version
 • Sämre hastigheter än konkurrenter när det gäller servrar som ligger långt bort
 • En av de dyrare VPN-tjänsterna om du tecknar en månad i taget
 • Fungerar inte i Kina eller länder med censur

Betyg

 • Säkerhet – 10
 • Hastighet – 9.6
 • Prisvärdhet – 9
 • Kundsupport – 9.5
 • Användarvänlighet – 9.8
 • Totalscore – 9.2

Sammanfattning

CyberGhost är en VPN-tjänst av hög klass. Torrents, streaming och säkerhet ligger i top-3 på hela marknaden vilket är ett strålande betyg från oss. CyberGhost är väldigt användarvänligt, om du är en nybörjare när det kommer till VPN-tjänster behöver du inte vara orolig. CyberGhost förstår att fler och fler upptäcker fördelarna med VPN och vill inte skrämma bort nya kunder med ett gränssnitt som ser förvirrande ut.

De lokala och optimerade servrarna är verkligen supervassa och ger en stabil och snabb internetupplevelse. Den loggfria policyn gör att ingen behöver oroa sig om att det sparas loggar på sin internet-aktivitet. Glömde vi nämna att CyberGhost dessutom går att använda på 7 enheter samtidigt? För den som fortfarande känner sig osäker på CyberGhost kan vi även berätta att det går bra att teckna valfritt abonnemang för att sedan få pengarna tillbaka om man inte är nöjd, det finns ingenting att förlora på att testa alltså!